Dubai

Dubai is één van de zeven steden gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten of ook wel de United Arab Emirates (UAE). De andere 6 steden zijn: Abu Dhabi, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras Al-Khaimah en Fujairah. Dubai is een inmiddels verwesterde stad in het Midden-Oosten, welke er continu naar streeft om het grootste zakelijke centrum van de wereld te zijn. Met haar gunstige ligging is Dubai een belangrijk knooppunt voor passagiers en vracht. De olie-inkomsten van Dubai hebben een gigantische ontwikkeling van de stad mogelijk gemaakt, waardoor Dubai nu op nummer 3 op de ranglijst geplaatst is van beste steden in de wereld.

Dubai heeft het voor elkaar weten te krijgen om het gros van haar inkomsten te genereren uit bronnen anders dan olie, momenteel is minder dan 5% van de inkomsten van het Emiraat afkomstig uit olie. Dubai steunt tegenwoordig vooral op haar inkomsten vanuit handel, toerisme, luchtvaart, onroerend goed en financiële diensten. Dubai wordt sinds 1833 geregeerd door de familie Al Maktoum; het emiraat is een constitutionele monarchie.

Geschiedenis van Dubai

Oorspronkelijk was Dubai een klein vissersdorp toen deze in 1830 werd overgenomen door de Bani Yas stam van de Liwa oase onder leiding van de familie Al Maktoum, die nog steeds heersen in het emiraat. De traditionele activiteiten waren vee hoeden, planten kweken, vissen en parels opvissen. in 1966 werd er olie ontdekt in Dubai en sinds de olie-export van Dubai in 1969 begon, veranderde de levensstijl van het emiraat wat het begin van de snelle ontwikkeling markeerde die het emiraat omtoverde tot de moderne metropolis dat het nu is.

Veel van de ontwikkeling is toch te danken aan inmiddels overleden Sheikh Rashid bin Saeed Al Maktoum die de oliehandel goed had geregeld. Al snel na het vinden van de olie kwam deze Sheikh tot inzicht dat Dubai niet voor eeuwig zou kunnen teren op de olie-inkomsten, hierdoor begon hij de ontwikkeling van Dubai tot de wereldstad die wij nu kennen.

De toekomst van Dubai

Dubai is onlangs als derde beste stad van de wereld aangemerkt maar dit betekend niet dat zij nu stoppen met ontwikkelen. Dubai streeft er naar om in 2040 de grootste en beste stad van de wereld te zijn. Met haar 2040 Urban Master plan staat er nog veel te gebeuren, zo is het de bedoeling dat de populatie van 3.3 miljoen inwoners naar 7.8 miljoen zal stijgen, dat 55% van de inwoners binnen 800 meter van een openbaar vervoer station woont en er zijn nog heel veel meer plannen.

Dubai international airport is een grote luchthaven, welke een belangrijk knooppunt is voor het luchtverkeer. Met een tweede airport, Al Maktoum, wil Dubai haar gunstige locatie nog meer benutten. Al Maktoum is een airport wat nu voornamelijk voor non-commerciële vluchten gebruikt wordt. Het is de bedoeling dat Al Maktoum in 2030 volledig operationeel is voor commerciële vluchten en dat de luchthaven in 2050 de grootste luchthaven van de wereld is.

Met haar gunstige locatie, de ruimte om te expanderen, de middelen die de Sheikh tot zijn beschikking heeft en met het continu streven naar beter, staat Dubai een geweldige toekomst te wachten.

Alexandros Georgios | Vastgoedadviseur The Real Estagency Dubai

+316622876356 | info@therealestagency.nl

20–09–2023

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *