Nadat in 1966 olie werd ontdekt in Dubai, begon de Sheikh met de ontwikkeling van de stad tot de wereldstad die het nu is. Aan ruimte voor groei was geen gebrek en ook de financiële middelen waren geen probleem meer voor de grootse plannen die de Sheikh had. Door de vondst van olie kwamen er steeds meer bedrijven en expats richting de stad, wat de snelle groei van Dubai sterk bevorderd heeft. Door steeds meer, grotere en betere architectonische wonderen te bouwen werd de stad ook aantrekkelijker voor toeristen, die de wonderen van Dubai wilde ervaren. Dubai heeft slim ingezet op het trekken van bedrijven, investeerders en toeristen de afgelopen jaren en dit doet Dubai nog steeds.

Investeerders en expats

Investeerders worden aangetrokken door het krijgen van goede deals met vaak gunstige betalingstermijnen voor het betalen van de aankoopprijs. Ook het groeiende aantal expats wat in de stad woont/werkt, maakt het voor investeerders erg interessant om in Dubai te investeren. Deze groep zorgt voor een continue waardestijging en enorme vraag naar het vastgoed. Dit grote aantal expats komt voort uit de gunstige belastingregels van Dubai, omdat door deze belastingregels meer en meer bedrijven zich fysiek willen vestigen in Dubai. Dubai kent naast de 5% BTW en de 9% winstbelasting een belastingtarief van 0% op inkomsten, dit betekend dat Dubai voor zowel bedrijven zowel als voor haar werknemers erg aantrekkelijk is. Maar een bedrijf oprichten in Dubai is erg complex en momenteel staat er een gigantische wachtrij, zorg dus voor een goed netwerk aan mensen die je hier bij kunnen ondersteunen.

Toerisme

Vanaf de jaren 90 is Dubai ook flink in gaan zetten op toerisme. Door haar gunstige en warme woestijnklimaat is Dubai 9 van de 12 maanden per jaar een goede vakantiebestemming voor liefhebbers van de zon. De overige 3 maanden zijn heel erg warme zomermaanden, waarin het zomaar 50 graden kan worden. Maar toeristen worden niet alleen aangetrokken door het mooie weer en de witte zandstranden, ook de architectonische wonderen die gebouwd zijn, de skyline en de grote hoeveelheid faciliteiten en activiteiten die Dubai biedt, zoals pretparken, aquaria, musea enzovoorts maken dat Dubai erg in trek is bij de toerist.

De vraag naar vastgoed in Dubai is substantieel hoger dan het aanbod, dit geld voor zowel bestaande bouw, nieuwbouw en de huurmarkt.

Nieuwbouw (Off-Plan)

Een van de belangrijkste redenen dat Dubai zo heeft kunnen groeien in de afgelopen jaren komt voort uit het feit dat vrijwel alle nieuwbouwprojecten snel uitverkocht raakten. Investeerders die de toekomstplannen voor Dubai opmerkte en dat afzette tegen de toen nog extreem lage m2 prijzen, maakte de keuze om in Dubai te investeren. Toen er steeds meer en meer bedrijven naar Dubai relokeerde met haar werknemers, werd de vraag naar vastgoed steeds groter. Zolang de vraag hoger is dan het aanbod kan de stad blijven groeien. Maar waarom is de vraag naar nieuwbouw in Dubai hoger dan het aanbod?

In Dubai wordt nieuwbouw heel slim op de markt gezet. De m2 prijzen van nieuwbouw projecten zijn lager dan de m2 prijzen van bestaande bouw. Naarmate het nieuwbouw project meer richting oplevering gaat, kruipt de waarde meer richting die van de bestaande bouw. Dit maakt dat nieuwbouw een hele interessante optie is voor investeerders.

Bestaande bouw

Bestaande bouw doet het in Dubai ook erg goed, dit komt vanwege het feit dat de vraag naar huurwoningen vanuit expats en toeristen heel erg hoog is. Investeerders zetten dus niet alleen in op indirect rendement (waardestijging) maar ook op direct rendement (huurinkomsten). Ook is er een grote groep mensen die graag een vakantiewoning willen hebben om hier in de winter of tijdens vakanties te verblijven.

Huurmarkt

De huurmarkt doet het net zoals de nieuwbouw en bestaande bouw erg goed. Het groeiende aantal toeristen en het groeiende aantal bedrijven dat zich in Dubai wilt vestigen, welke expats met zich meebrengen maken dat de vraag naar huurwoningen in Dubai steeds groter wordt.

Wanneer bezoek jij Dubai?

Dubai heeft een gigantische groei meegemaakt in de afgelopen 60 jaar, wat er toe heeft geleid dat er nu een geweldige vastgoedmarkt is ontstaan in de stad. Wanneer bezoek jij Dubai om het vastgoed in deze mooie stad te verkennen?

Alexandros Georgios | Vastgoedadviseur The Real Estagency Dubai

+31622876356 | info@therealestagency.nl

20–09–2023

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *